Berita

October 15, 2023

Tiket Powerball $1.76 Billion Dijual di California Selepas Memadankan Semua Enam Nombor

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserNurul AisyahLocaliser

Perkara yang tidak dapat dielakkan akhirnya berlaku! Pada 12 Oktober 2023, satu tiket yang dijual di California, Amerika Syarikat, memenangi jackpot Powerball. Ini adalah selepas pemain bertuah itu memadankan semua enam nombor dalam cabutan hari Rabu untuk memenangi jackpot $1.765 bilion. Jackpot mempunyai nilai tunai $774.1 juta. 

Tiket Powerball $1.76 Billion Dijual di California Selepas Memadankan Semua Enam Nombor

Menurut Powerball, lukisan Rabu, 11 Oktober menghasilkan set bola putih berikut: 22, 24, 40, 52, dan 64. Powerball merah ialah 10, manakala pengganda Power Play ialah 2x.

Menariknya, syarikat itu berkata jumlah akhir jualan tiket melepasi anggaran yang diiklankan, menghasilkan jackpot $1.765 bilion pada masa lukisan itu. Hadiah ini adalah yang kedua terbesar dalam sejarah bermain permainan loteri di Amerika Syarikat. Ia hanya diatasi oleh rekod dunia $2.04 bilion Jackpot Powerball menang di California pada 7 November 2022.

Drew Svitko, Pengerusi Kumpulan Produk di Powerball dan Pengarah Eksekutif untuk Loteri Pennsylvania, mengucapkan tahniah kepada pemenang dengan berkata:

"Tahniah kepada jutawan Powerball terbaharu dan berjuta-juta pemain Powerball yang memenangi hadiah wang tunai lain dalam cabutan malam tadi. Selama 31 tahun, beberapa pemain yang bermimpi untuk memenangi jackpot Powerball telah menentang kemungkinan, dan dengan berbuat demikian, telah membantu menjana pembiayaan kritikal untuk perkhidmatan awam dan program yang disokong oleh loteri AS.

"Jika anda membeli tiket Powerball semasa larian jackpot ini, harap maklum bahawa sebahagian daripada tiket itu akan kekal di negeri asal anda untuk menjadikannya tempat tinggal yang lebih baik."

Yang bertuah loteri pemenang boleh mengambil hadiah anuiti sebanyak $1.765 bilion atau pembayaran sekali sahaja sebanyak $774.1 juta, kedua-duanya sebelum potongan cukai. Jika pemain tanpa nama memilih pilihan anuiti, mereka akan menerima hadiah selama 30 tahun, meningkat sebanyak 5% setiap tahun.

Seperti yang dijangkakan, pengendali loteri mengingatkan peserta di seluruh Amerika Syarikat untuk menyemak semula tiket mereka untuk mendapatkan salah satu daripada sembilan hadiah yang berpotensi. Cabutan malam Rabu itu menghasilkan lebih 5.3 juta tiket yang memenangi seluruh negara, dengan tujuh tiket dari California, Florida, New York, Oklahoma, dan Virginia memadankan semua lima bola putih untuk memenangi hadiah $2 juta. 

Ini adalah kali kedua berturut-turut hadiah utama Powerball mencecah angka bilion dolar. Pada Julai tahun ini, seorang pemain dari California memadankan semua enam nombor untuk memenangi Hadiah jackpot $1.08 bilion.

Berita terkini

Perbelanjaan Loteri Seluruh Dunia: Trend & Kesan
2023-11-21

Perbelanjaan Loteri Seluruh Dunia: Trend & Kesan

Berita