Berita

October 2, 2023

Hadiah $1.04 Bilion untuk Rebut Selepas Cabutan Powerball Terkini

Clara Williams
WriterClara WilliamsWriter
ResearcherAishwarya NairResearcher
LocaliserNurul AisyahLocaliser

Selepas undian diadakan pada 30 September 2023, jackpot Powerball melepasi paras $1 bilion yang merugikan. Ini selepas jackpot tidak dituntut mencecah $1.04 bilion, dengan nilai tunai $478.2 juta untuk cabutan seterusnya pada malam Isnin.

Hadiah $1.04 Bilion untuk Rebut Selepas Cabutan Powerball Terkini

Tiada tiket mempunyai semua enam nombor dalam cabutan Powerball pada hari Sabtu. Nombor yang menang ialah 19, 30, 37, 44, 46 (bola putih) dan 22 (Powerball merah). Selain itu, pengganda Power Play ialah 2X.

Tetapi cabutan itu memberikan detik yang menggembirakan untuk lebih daripada 2.5 juta tiket di Amerika Syarikat. Daripada jumlah yang menakjubkan ini, lima tiket sepadan dengan semua lima bola putih untuk memenangi $1 juta setiap satu.

Dua tiket lain, dijual di Indiana dan North Carolina, mempunyai gabungan bola putih yang sama dan memperoleh $2 juta dengan ciri Power Play, yang berharga $1 tambahan setiap permainan. Kemenangan penting lain termasuk 55 tiket yang memenangi $50,000 setiap satu dan sembilan tiket yang memenangi $100,000 setiap satu.

Hadiah utama Powerball kali terakhir dimenangi pada 19 Julai, apabila tiket yang menang di California mempunyai nombor yang sama untuk semua lima bola putih dan merah, menjaringkan $1.08 bilion jackpot. Sejak itu, tiada siapa yang memenangi jackpot untuk 32 lukisan berturut-turut.

Ganjaran ini adalah jackpot kedua terbesar dalam permainan loteri tahun ini dan yang keempat terbesar dalam keseluruhan sejarah permainan loteri. Edwin Castro, bekas pelajar sekolah awam dari California, Amerika Syarikat, memegang rekod untuk kemenangan Powerball tertinggi selepas memenangi $2 bilion lewat tahun lalu.

Jika pemain Powerball bertuah memenangi jackpot pada hari Isnin, mereka akan mempunyai dua pilihan ini:

  • Ambil hadiah bernilai dianggarkan $1.04 juta dalam bentuk pembayaran anuiti
  • Ambil sekali gus dianggarkan $478.2 juta

Dalam kes terdahulu, yang pengendali loteri berkata pemain akan mendapat bayaran segera dan kemudian 29 bayaran tahunan yang akan terus meningkat sebanyak 5%. Anggaran untuk kedua-dua pilihan tidak termasuk cukai.

Tiket Powerball berharga $2 dan boleh didapati di 45 negeri, Daerah Columbia, Puerto Rico dan Kepulauan Virgin AS. Lukisan disiarkan secara langsung dari studio cabutan Loteri Florida di Tallahassee pada hari Isnin, Rabu dan Sabtu pada 10:59 EST. Pemain juga boleh menstrim cabutan loteri di laman web Powerball.com.

Berita terkini

Perbelanjaan Loteri Seluruh Dunia: Trend & Kesan
2023-11-21

Perbelanjaan Loteri Seluruh Dunia: Trend & Kesan

Berita